03/06/2013

Acusació popular contra Bárcenas

El 2009, els casos “Pretòria” i “Millet” van treure al carrer a centenars de persones que exigien més transparència i control democràtic de les arques públiques. Més de 60 entitats i col·lectius es van agrupar per crear una plataforma veïnal de sensibilització i denúncia de la corrupció vinculada a l'urbanisme. Moltes d'elles van permetre treure a la llum nombroses irregularitats i interessos especulatius en la gestió pública. La Federació de Veïns de Barcelona (FAVB) es va erigir, en aquell moment, en portaveu de la indignació ciutadana i va decidir utilitzar la figura jurídica de l'acusació popular per a personar-se en el “cas Millet”.

Des de llavors, els casos de corrupció han estat un reguera constant. De fet, en l'actualitat existeix una convicció generalitzada que aquesta xacra està fermament incrustada en el si del poder polític. I això, evidentment, ha entollat els comptes públics. Un forat financer que s'ha intentat tancar amb retallades en perjudici de drets fonamentals com el dret a la salut, a l'educació i a l'habitatge. Valgui com a exemple una xifra: els 17 casos més greus de corrupció han significat una pèrdua de recursos públics que ascendeix a 7.000 milions d'euros, més del doble del que han implicat les retallades.

És en aquest context, que l'Observatori DESC, amb el suport d'altres organitzacions socials, es querella, fent exercici de l'acció popular, contra l'extresorer del PP, Luís Bárcenas. Se l'acusa de delicte fiscal, suborn, tràfic d'influències i falsedat de comptabilitat de partit polític derivats de la seva activitat com a tresorer del partit i del seu suposat finançament irregular. Recentment, Izquierda Unida juntament amb altres organitzacions ha presentat una querella similar que en pocs dies ha recollit més 20.000 adhesions.

Continuar llegint AQUÍ